Què és el còlic del lactant?

El còlic del lactant és un quadre que es caracteritza per episodis de plor enèrgic i inconsolable d’unes 3 hores al dia, gairebé cada dia. Encara no es coneix exactament la causa d’aquest quadre, però la hipòtesi que està prenent més força és que és a causa d’un espasme de la musculatura llisa de l’intestí, provocada per la desregulació dels estímuls nerviosos que genera el nadó al pas de l’aliment per l’intestí.

Quan succeeixen els còlics?

Habitualment solen aparèixer en el primer trimestre de vida, sent més freqüent entre la segona i la quarta setmana de vida del nadó. Curiosament hi ha més incidència d’aquest quadre en els nadons que han nascut a través d’un part provocat, ja sigui per via vaginal o per cesària. Potser pot estar relacionat amb l’estrès que el nadó sent en el moment del part, quan aquest encara no està «disposat a néixer».

Com detecta aquest quadre?

La simptomatologia que presenta el nadó és molt característica, per la qual cosa és senzill determinar si està patint còlics o no. Si el seu nadó plora intensament, durant diverses hores al dia, i en el moment del plor es tensa i estira fortament l’esquena, tancant amb força els seus punys, estem davant d’un cas de còlics. En canvi, si el seu nadó en comptes d’estirar la seva esquena, contreu el seu abdomen en flexió de tronc, és més probable que siguin gasos, sense que això suposi que està patint el que anomenem un còlic.

Què es pot fer a casa per ajudar al vostre fill?

És aconsellable que els pares col·loquin el nadó als seus braços cap per avall, subjectant-ho amb la seva mà i el seu avantbraç recolzats en el pit del nadó. Aquesta posició ajuda a l’expulsió dels gasos i sol calmar el nadó. També és molt aconsellable que realitzin un lleuger massatge en el sentit de les agulles del rellotge a l’abdomen del nadó, utilitzant una crema o un oli. I en la mesura del possible, intentar que el nadó, durant les preses, no ingereixi massa aire.

¿Quina és la solució més efectiva?

A nivell mèdic hi ha  poques solucions que ajudin al seu nadó durant les setmanes que duren els còlics. En els casos de còlics de lactant, el que està demostrant ser més efectiu, són els tractaments d’osteopatia pediàtrica que realitzem al bebè. Estimulem que l’organisme del nadó s’auto-reguli, millorant la interacció del sistema nerviós amb l’intestí, millorant la circulació, eliminant la tensió visceral i alleujant molt notablement el dolor que el nadó pateix. Si bé és un quadre que sembla ser necessari per a la maduració del nadó, especialment en els que han nascut amb part provocat, amb els tractaments osteopàtics aconseguim que el procés sigui molt més ràpid i amb molt menys dolor, alleujant no només al nadó, també als pares que durant aquests dies veuen el seu descans molt alterat.

Tal com diem sempre, la millor prevenció perquè aquests quadres no apareguin és haver tractat durant l’embaràs a la mare, perquè el part es produeixi de la forma més natural i eficaç possible.

Roberto Gorostiaga.
Osteòpata

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *