,

El drenatge limfàtic manual

El drenatge limfàtic manual és una tècnica aplicable al món de la fisioteràpia pels seus beneficis en el sistema limfàtic.

L’acció del sistema limfàtic:

El sistema linfàtic té la funció de netejar l’interstici i desplaçar el líquid reabsorbit pels canals, fins retornar-lo a la circulació sanguínia.

En la seva fisiologia trobem dos fases: la de bombeig i la de contracció.

En la fase de bombeig és necessària una força externa que comprimeixi el conjunt inicial del vas limfàtic, ja que el vas no té vàlvules. Aquest impuls pot ser gràcies a la contracció muscular, la tensió tissular o una mobilització passiva. Per això és tant important evitar el sedentarisme o els enllitaments prolongats, sobretot en edats avançades.

La limfa es desplaça del vas i arriba als prerecol·lectors i als col·lectors. Entre les vàlvules es troba el limfangió, que té capacitat contràctil i fa una evacuació centrípeta de la limfa al limfangió següent.

Així doncs la limfa circula pel seu sistema arribant als ganglis limfàtics que trobem repartits per tot l’organisme; aquesta estructura permet la depuració de la limfa i el bon funcionament de les respostes immunitàries ja que al seu interior hi conté leucòcits.

La técnica manual del Drenatge Limfatic Manual (DLM):

Consisteix en un tipus de massatge rítmic i suau que utilitza la pre-tensió de la pell  per estimular el sistema. És una tècnica  indolora i agradable.

Afavoreix l’eliminació de líquids i el bon circuit de la limfa, un líquid transparent i blanquinós, ric en proteïnes i fibroblasts.

El diagnòstic fisioterapèutic es basa en fixar objectius que ajudin al pacient a notar una reducció de l’edema i de les molèsties que sol causar (pressió, dolor, calor, hematoma, envermelliment…)

En les extremitats inferiors sovint es troben alteracions del sistema limfàtic superficial, profund i anastomòtic, i es presenten les molèsties i els signes típics d’un funcionament deficient de la circulació de la limfa. El sistema limfàtic de les extremitats inferiors, bàsicament, dóna problemes per l’edema que s’hi instaura.

L’edema és una acumulació anormal de grans molècules al teixit intersticial degut a un augment de l’aport de líquid limfàtic o per un dèficit en la reabsorció venosa i limfàtica.

El dèficit del sistema limfàtic profund, és accessible a nivell manual i a través del drenatge limfàtic manual es pot ajudar a millorar  el flux de la xarxa superficial cap a la profunda.

Els factors que influeixen en la contracció limfàtica són l’augment de la pressió del limfangió, l’estimulació nerviosa, l’estirament cutani, la contracció muscular, les maniobres manuals… i per tant, l’estímul manual de la tècnica del drenatge és útil per donar l’impuls que el sistema necessita pel seu bon funcionament.

En els problemes limfàtics no sempre hi ha una afectació de la circulació venosa, però en problemes de circulació venosa sempre hi ha una implicació del sistema limfàtic.

Per obtenir dades significatives que ens serveixin comparativament al llarg del temps farem les avaluacions circumferencials i de consistència de l’edema i tindrem en compte la repercussió funcional i de les incapacitats.

Les aplicacions pràctiques del drenatge limfàtic manual són:

  • – Els flebedemes: trastorns edematosos de la circulació venosa, sol anar acompanyat de pigmentació cutània i dermatitis que produeixin úlceres.
  • – limfedemes: edema crònic, indolor, produït per una obstrucció dels canals limfàtics.

Pot ser primari (hereditari) o secundari (per exemple a conseqüència d’una cirurgia o radioteràpia)

  • – Edemes post traumàtics o post quirúrgics
  • – Lipedemes: consisteix en la inflamació i proliferació patológica de cèl.lules lipídiques. Sol estar relacionat amb problemes hormonals. Dóna sensació de cansament i el dolor augmenta amb el calor i la menstruació. Sol afectar bàsicament a les extremitats inferiors.
  • – Edemes per algodistròfia reflexa o Sudeck: apareixen en alguns casos després d’una lesió traumàtica (fractures, esquinços…) i el pacient presenta un dolor hipersensible, ja que el sistema simpàtic queda permanentment activat.

Així doncs, el drenatge limfàtic manual és una tècnica a tenir en compte per restablir un sistema circulatori-limfàtic deficient.

I en aquest tractament del sistema limfàtic es troba una millora notable en les molèsties pròpies com són: l’augment del volum de l’àrea afecta, el dolor, els canvis tròfics i la mobilitat.

Contraindicacions del Drenatge Limfàtic:

  • – Infecció aguda
  • – Insuficiència cardíaca descompensada
  • – Flebitis /trombosis/tromboflebitis
  • – Febre
  • – Varius pre-quirúrgiques o de gran relleu
  • – Hipotensió severa
  • – Tumors
  • – Crisis asmàtiques agudes o al.lèrgies agudes
  • – Edema nefrític (provinient dels ronyons)
  • – Hipertiroidisme

Us adjuntem un dels articles del Professor Peter Mortimer, un referent en el camp de la limfologia. Treballa actualment al Sant Georges Hospital (Londres) on fan recerca, i des d’on han descobert els nous gens que causen el limfedema primari. Animeu-vos a llegir-lo!

Veure article (en anglès)

 

ANNA ZANICHELLI VIVES
Fisioterapeuta

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *