Drenatge Limfàtic Manual

Què és el sistema limfàtic?

El Sistema Limfàtic és un conjunt de vies ramificades que recorre tot l’organisme i que s’encarrega de drenar els líquids intersticials, duent a terme la neteja (drenatge) natural del nostre organisme.

Amb aquest drenatge s’aconsegueixen dos objectius importants:

 • Assegurar a les cèl·lules un flux continu de substàncies nutritives
 • Impedir que proliferin les infeccions mitjançant la producció de limfòcits i la depuració de la limfa en els ganglis limfàtics.

 

El sistema limfàtic participa en la regulació de l’equilibri de líquids en l’organisme, ajuda en el procés d’eliminació metabòlica, intervé en la resposta immunològica i és una gran font de purificació i neteja.

 

El drenatge limfàtic manual

El Drenatge Limfàtic Manual és una tècnica desenvolupada pel doctor Emil Vodder l’any 1932. Aquest drenatge es genera per unes maniobres manuals i en sec sobre la pell.

La nostra pell, es troba unida per fibres de col·lagen als capil·lars limfàtics que faciliten el pas de substàncies al torrent limfàtic de manera que a poc a poc anem netejant l’organisme, i aconseguim activar la circulació limfàtica.

 

Amb el Drenatge Limfàtic Manual, actuem directament sobre el teixit connectiu lax i els líquids que en ell s’allotgen, aconseguint recuperar el seu equilibri:

 • En els casos en que aquest està alterat, regula el seu funcionament normal.
 • Davant dels teixits sans, potencia l’acció del sistema limfàtic.

A més, també actua a nivell de Sistema Nerviós Neurovegetatiu, afavorint l’acció del Sistema Nerviós Parasimpàtic, concretament. Aquest fet el converteixen en una teràpia ideal pels casos en que hi ha un augment de la funció simpàtica (estrès, nerviosisme, alteracions nervioses, insomni, ansietat, etc.).

Les maniobres són suaus, lentes i rítmiques, produint una mobilització dels líquids circulants pel sistema limfàtic. El sentit del massatge és sempre en direcció al grans grups ganglionars que recullen la limfa, la depuren, i la condueixen cap al sistema sanguini.

Quines indicacions té?

La principal funció del Drenatge Limfàtic Manual és el seu efecte antiedematitzant, serveix per a inflamacions i edemes, ja siguin produïts per un traumatisme o per poca assimilació de líquids; afavoreix la reabsorció del líquid intersticial.

Un altre efecte del Drenatge Limfàtic Manual és la millora del sistema defensiu; també equilibra el to muscular i, a l’actuar sobre els receptors nerviosos de la pell, també té una acció tranquil·litzant.

Es tracta d’una tècnica molt fonamentada en l’anatomia i fisiologia del sistema limfàtic.

Indicacions terapèutiques del drenatge limfàtic

 • Indicat en edemes venosos i limfostàtics d’origen traumàtic o quirúrgic (hematomes, lesions de lligaments i menisc, tractament post-fractures i post-luxacions, etc).
 • Molt adequat en casos de trastorns ossis i musculars com osteoporosi, lumbàlgies, ciàtica, torticolis, reumatisme, poliartritis, fibromiàlgia i trastorns comuns del peu (hallux valgus, fractura metatarsiana,etc.).
 • Útil en trastorns neurològics com dolors somàtics i psicògens, braquiàlgia, esclerosi múltiple, apoplexia, paràlisi general infantil.
 • Adequat en el tractament de cefalees, migranyes, trastorns auditius, neuràlgia de trigemin, paràlisi facial, reumatisme i degeneració cel·lular. Recuperació de càncers ja tractats.
 • Dóna molt bons resultats en casos d’estrès, insomni i trastorns del son.
 • Molt indicat en el tractament de varius i de trastorns vasculars i circulatoris.
 • Adequat en casos de dolors i altres alteracions menstruals.
 • En el tractament de sinusitis, amigdalitis, otitis i refredats, al·lèrgies, asma bronquial, bronquitis i altres alteracions de les vies respiratòries.
 • Indicat en alteracions dèrmiques com l’acne, couperose, dermatitis i caiguda del cabell.
 • És de gran utilitat en el tractament de nafres, úlceres, cremades i èczemes; i també en cremades de 1r, 2n i 3r grau i eritema solar.
 • Indicat en trastorns de l’aparell digestiu com el restrenyiment, el meteorisme i les flatulències.
 • Bon coadjuvant en dietes d’aprimament, cel·lulitis, retencions de líquids i obesitat.
 • Resulta un bon complement per a millorar l’estat del pacient que se sotmet a cirurgia estètica.
 • També és adequat com a cura general de l’embarassada.

 

Les indicacions del drenatge limfàtic són molt àmplies. Us animem a provar i descobrir com millora el drenatge limfàtic la nostra salut i benestar.

Si voleu més informació, poseu-vos en contacte amb el centre i us n’informarem.

Jordi Pla i Mas
Fisioterapeuta Col. 7206

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *