,

Alguns consells per combatre el cansament vocal

Sabies que allò que habitualment anomenem cordes vocals són músculs? Doncs sí! En realitat tenen forma de plec i com tots els músculs del nostre cos, també poden sentir fatiga.

Quan parlem de qualsevol activitat que implica moviment (fer esport, anar a caminar, ballar…), el descans per poder recuperar-nos del desgast, ens sembla una obvietat. Però quan es tracta de l’ús de la veu, no passa el mateix.

La nostra veu és el nostre mitjà de comunicació amb els altres i en fem un ús constant. Aquest ús constant, a vegades, pot resultar abusiu.Cal tenir en compte quin és l’ús que en fem de la nostra veu, i reflexionar sobre el descans que li donem. Aquest descans és essencial per poder recuperar la funció muscular al cent percent.

Per tant, és molt important tenir en compte que:

  • Cal que tinguem un bon nivell d’autoconeixement del nostre cos i de com cuidar-lo.
  • Quan detectem que hem fet un ús abusiu de la veu (cridar o parlar amb un volum molt elevat durant molta estona), el millor que podem fer és descansar. I aquest descans es realitza amb silenci parcial o absolut fins que desaparegui la sensacióde fatiga vocal.
  • Hem de controlar el volum que fem servir per comunicar-nos, adequant-los a la situació comunicativa.
  • És essencial mantenir un bon nivell d’hidratació de l’aparell fonador bevent aigua sovint.
  • En processos de refredats, ens caldrà ser molt més curosos.

En cas de detectar, després d’un abús vocal o refredat, que la disfonia persisteix, és aconsellable visitar a l’otorinolaringòleg per descartar lesions als plecs vocals i consultar al logopeda per determinar si és necessari fer tractament preventiu o de reeducació per aconseguir millorarla funció vocal amb l’objectiu de tenir una veu més saludable.

Elisabeth Sánchez
Logopeda col.1616

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *