, , ,

Com et poden ajudar els exercicis hipopressius durant el postpart

La Gimnàstica Abdominal Hipopressiva és una tècnica  que prové de França. El seu creador, el Dr. Marcel Caufriez, va descobrir després d’anys d’investigació, un mètode que aconseguia reforçar la musculatura  del sòl pelvià (conjunt de músculs i lligaments que tanquen tota la part baixa de l’abdomen, mantenint en posició correcte i suspensió la bufeta, úter i recte) i alhora recol·locava les vísceres de la zona.   

El mètode consisteix en una sèrie de postures que, combinades amb una respiració especial (apnea expiratòria) aconsegueixen que el diafragma s’elevi i actuï, per una banda elevant tot el paquet visceral (úter-vagina, bufeta-uretra, intestins i recte) i per l’altre, gràcies a un mecanisme d’activació reflex, provocant una contracció de la musculatura del sòl pelvià.

La diferència entre l’exercici convencional i l’exercici hipopressiu recau en què, en el convencional, hi ha un augment de la pressió intraabdominal que provoca una disminució de les vísceres internes i un debilitament del sòl pelvià. En canvi, en l’hipopressiu es produeix l’efecte contrari: es dóna un augment de les vísceres internes i es tonifica la musculatura del sòl pelvià.

L’exercici hipopressius té moltes indicacions: prolapses grau I o II, menopausa, incontinència d’orina, gasos o femta, tonificació abdominal, millora de la postura corporal i millora de les relacions sexuals…

A Centre de Fisioteràpia i Salut Gemma Manero recomanem realitzar exercicis hipopressius en la recuperació postpart.

  • Alguns dels reptes que les mares es troben després del part és recuperar la postura, el sòl pelvià, l’abdomen i l’equilibri emocional. Per ajudar a restablir tota la zona, la forma més eficaç i ràpida és la pràctica d’exercicis hipopressius, ja que es tracta d’un entrenament global que integra tots aquests aspectes de manera simultània.
  • Un cop passada la quarantena, ja es pot començar a tonificar la musculatura, activar els teixits de contenció i sustentació (fàscies, lligaments i tendons que subjecten les vísceres), i així millorar la posició visceral.
  • Després de l’embaràs i el part hi ha una pèrdua de força muscular i un desequilibri visceral que augmenta el risc de prolapses, ja que els teixits encara estan distesos i dèbils i poden cedir degut a esforços o simplement per la pròpia gravetat.

Després del part, encara que ens troben bé, no tinguem pèrdues d’orina o cap altre símptoma, és molt important cuidar-se fent una bona recuperació postpart del sòl pelvià per prevenir problemes a curt i mig termini.

 

Marta Oliva Gregori
Fisioterapèuta

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *