Per Judit Mas

D’on prové el ioga?

 

En l’actualitat el ioga s’ha posat de moda pels seus exercissis físics i pels beneficis que aporta. Però d’on prové?

El ioga forma part d’una tradició espiritual que prové de l’Índia i que va molt més enllà de mers exercicis per posar-se en forma.

Una de les referències més antigues que es té del ioga es troba en les restes arqueològiques de la civilització Indo-Saraswati, datada entre el 2800 i el 1400 a.C. i on si troben gravats i imatges de persones en postures clàssiques de hatha yoga, així com el conegut gravat en la forma de Pashupati, una forma de Siva, en postura de meditació iògica.

La tradició iògica però, ja apareixia en els textos sagrats hindús, Els Vedas, que daten del 3000 al 1200 aC. i que contenien material amb instruccions per a la pràctica. A la Bhagavad Gita, un relat èpic que es troba dins el Mahabharata, Krishna explica els secrets del ioga al jove Arjuna.

“Para quienes están comprometidos con la práctica de todo tipo de yoga, el hatha los sostiene como la tortuga mitológica sostiene el mundo” 

Hatha Pradipika I.1

El Hatha Ioga Pradipika és un dels textos més importants, ja que en ell si pot trobar l’origen i l’objectiu final del ioga.

El Hatha Yoga, és el Yoga de la força, de la purificació, a través del qual s’harmonitza el cos, la ment i el prana, l’energia vital. És un dels molts camins del Yoga i un dels més coneguts a occident.

El Hatha Yoga permet la unió d’aquests dos aspectes treballant els dos hemisferis cerebrals: l’hemisferi dret, relacionat amb la imaginació, la intuïció, la creativitat; l’hemisferi esquerre relacionat amb la raó, la lògica, l’avaluació i el llenguatge.

Aquest treball es realitza a través d’una sèrie d’exercicis anomenats: asanas (les postures físiques) i pranayamas (la respiració). El treball conjunt d’aquests exercicis, juntament amb d’altres, permet que el cos es vagi enfortint, obrint, relaxant i purificant, deixant la ment en un estat tranquil, potenciant una respiració més conscient.

Aquest camí, permet un exercici integral, on es treballa el cos i la ment, treballant la claredat mental, el discerniment, la capacitat de decisió, la gestió de les nostres emocions, tot millorant la manera com ens relacionem amb el món i amb els qui ens envolten.

Simbología del Hatha Ioga

Fa referència a la unió de les energies ida (ha, lluna) i pingala (tha, sol), l’energia masculina i l’energia femenina. Les quals al unir-se, escalfen el prana (l’energia vital), pel canal central (Sushuma), despertant l’energia Kundalini, la serp que dorm a la base de la columna vertebral. Aquest despertar permet la purificar completa del cos i la ment i al seu pas equilibra els Chakres fins a arribar a Sahasrara, l’últim Chakra, on la Consciència individual es fusiona amb la Realitat Suprema, esdevenint el que és, el que sempre ha estat i el que sempre serà: un tot.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *